Başka Bir Vatanımız Yok & Abhazya'nın Özgürlük Savaşı (1992-1993) yayını türkçedir. Başka Bir Vatanımız Yok & Abhazya'nın Özgürlük Savaşı (1992-1993) kitabını ekitapyeri.com dan PDF, Epub veya rar formatında kolayca indirebilirsiniz.
KİTAP AÇIKLAMASI
19. yüzyılda Kafkas-Rus SavaÅları ve bölgedeki diÄer siyasal geliÅmeler sonucu Abhaz nüfusun yüzde 60’ından fazlası Abhazya’dan sürgün edildi. Abhazlar’ın sürülmesiyle boÅalan topraklar, baÅta Gürcüler olmak üzere, Rus, Ermeni, Rum, Bulgar, Alman, Eston v.b. göçmenlerin akınına uÄradı. BoÅ kalan arazileri ele geçirmek Gürcü önderlerin ulusal hedefi haline geldi.”Ãarlık Rusyası’nın sadık tebaası” sıfatıyla elde ettikleri imtiyazları kullanarak sistematik bir Åekilde Abhazya topraklarına akmaya ve bölgedeki demografik yapıyı lehlerine çevirmeye baÅladılar.
Gürcü kolonizasyonu, Sovyetler BirliÄi döneminde de hız kesmeyerek aynı Åekilde devam etti.
Abhazlar’ın nüfusuna, diline, kültürüne, etnik yapısına ve ülkenin baÄımsızlıÄına karÅı uygulamaya konulan bu sistemli etnik temizlik, asimilasyon ve GürcüleÅtirme politikaları, Abhaz aydınların önderlik ettiÄi güçlü bir muhalefet doÄurdu. 1947, 1952-1953, 1954, 1957 ve 1967’de Sovyetler BirliÄi üst yönetimlerine gönderilen protesto mektupları ve yapılan kitlesel gösteriler, mitingler ve halk toplantıları ile Tiflis Åovenizmine dur denilmeye çalıÅıldı. Ama Gürcüler, Rus yönetimleri nezdindeki tükenmeyen kredilerini kullanarak kolonizasyon politikalarını kesintisiz devam ettirdi. Ãyle ki, sürgünden hemen sonra 1886 yılında dahi Abhazya nüfusunun % 86`sını Abhazlar, % 6’sını Gürcüler oluÅtururken; Sovyetlerin daÄılmasının hemen öncesi 1989 yılında Abhazlar’ın oranı % 18’e inmiÅ, Gürcülerin oranı ise % 46’lara çıkmıÅtı.
Sovyetler BirliÄi daÄılırken, yönetimi elinde bulunduran Gürcü Åovenistler, kendisi de bir Gürcü olan Stalin’in “birlik devleti” statüsünden,”özerk cumhuriyet” statüsüne tenzil ederek Gürcistan’a baÄladıÄı Abhazya’ya da sahiplenmeye kalktılar. Ãlkenin gerçek sahiplerinin ısrarla yaptıÄı görüÅme ve masa baÅına oturup anlaÅma çaÄrılarına ise 1992 yılında ordularını Abhazya’ya sürerek kan ve ateÅle cevap verdiler. Niyetleri, iÅgal bölgesi komutanı KarkaraÅvili’nin ifadesinde somutlaÅtı: “100 bin Gürcüyü feda ederek, toplamları 97 bin olan Abhaz nüfusu, Abhazya coÄrafyasından tamamen silmek.”
Bu kitap, 1988 yılı itibarıyla tırmanıÅa geçen Abhaz Gürcü gerginliÄinin nasıl çatıÅmaya dönüÅtüÄünü, iÅgalle birlikte var veya yok olma mücadelesi içine giren Abhaz halkının hangi Åartlarda savaÅa baÅlamak zorunda kaldıÄını, iÅgalciler karÅısında nasıl topyekün bir varlık mücadelesi verildiÄini, kiralık askerler olarak gösterilmeye çalıÅılan kardeÅ halklar ile diÄer halklara mensup gönüllülerin hangi duygularla Abhazlar’a yardıma geldiklerini ve 13 ay sürecek savaÅın diÄer tüm ayrıntılarını gözler önüne sermekte; kasıtlı olarak ters yüz edilmeye çalıÅılan yakın tarihi, gerçeklerin ıÅıÄıyla aydınlatmaktadır.
indir
Başka Bir Vatanımız Yok & Abhazya'nın Özgürlük Savaşı (1992-1993) kitabını Pdf, Epub veya rar formatlarında indirebilirsiniz.
İndirme linkini görmek için lütfen sosyal medya paylaşımı yapın yada 80 saniye beklemelisiniz. Eğer beklemek istemiyorsanız yada indiremiyorsanız lütfen konuya yorum bırakın
Siyaset Kitapları kategorisindeki diğer yayınları görmek için buraya tıklayınız.
Eğer Başka Bir Vatanımız Yok & Abhazya'nın Özgürlük Savaşı (1992-1993) kitabını PDF, ePUB veya rar formatında indiremediyseniz lütfen konuya yorum bırakınız.