Osmanlı Payitahtı Edirne & Mimari, Tarihi, Kültürel Kent Rehberi yayını türkçedir. Osmanlı Payitahtı Edirne & Mimari, Tarihi, Kültürel Kent Rehberi kitabını ekitapyeri.com dan PDF, Epub veya rar formatında kolayca indirebilirsiniz.
KİTAP AÇIKLAMASI
YEM Yayınâın, Osmanlı Ä°mparatorluÄuânun ikinci baÅkenti Edirneâyi mimari, tarihi, kültürel deÄerlerini bir arada sunan, Prof.Dr. Nevnihal ErdoÄan tarafından hazırlanan Osmanlı Payitahtı Edirne adlı yeni kitabı çıktı.
Â
Osmanlı Payitahtı Edirneâde, büyük çoÄunluÄu Osmanlı olmak üzere, kentin tüm geçmiÅ dönemlerinden kalan eserler aracılıÄıyla Edirneânin mimari, kültürel ve sosyal karakteristiÄi ortaya konuyor. Bir yandan da geçmiÅe doÄru tarihsel bir perspektifle yaklaÅılarak bu kadim Åehrin bütün olarak aktarılması hedefleniyor.
20. yüzyılın baÅında özellikle Osmanlı Ä°mparatorluÄu döneminin sona ermesi ve bunun neredeyse tüm etkilerinin siyasi, sosyal, somut olaylarla birlikte bizzat Edirneâde geçmesi de Åehrin ülkemiz, tarihimiz ve kültürümüz için ne denli önemli bir rolü olduÄunun göstergesidir.
Kitabın bir diÄer amacını, bu özgün kenti ve bölgeyi ayrıntılı bir Åekilde hem anlamak hem de anlatmak olarak tanımlayan Nevnihal ErdoÄan, çalıÅmasının arka planını özetle Åöyle anlatıyor:
âOn dört yıl Edirneâde çalıÅan ve yaÅayan bir akademisyen olarak kenti derinlemesine inceleme ve anlama Åansına sahip oldum. Bu yoÄun gözlem ve tespitleri mevcut yayınlarla da desteklendi. Bu birikimlerden yola çıkılarak, mimari doku ve eserlerin analizleri, biçimsel betimlemeleri, üslupları, tipolojileri, tarihsel süreç içindeki fonksiyon deÄiÅiklikleri ve yeniden kullanımları, kültürel-sanatsal ve estetik deÄerlerini yorumlama üzerine odaklanıldı. Edirneânin çeÅitli ölçeklerdeki merkez haritaları analiz edildi. Seçilen bir altlık yapıldı ve 1/5.000 ölçekli kent haritası güncellenerek yeniden üretildi. Bina ve kompleksler haritada gösterildi. FotoÄraf belgelerinden çoÄunlukla kiÅisel arÅivimin yanı sıra Edirneâdeki kurum, kiÅi ve kolleksiyonerlerden yararlandım. Ayrıca 2011-12 akademik yılında, Harvard Ãniversitesi AÄa Han Ä°slam Mimarisi Programıânda burslu araÅtırmacı olarak çalıÅtıÄım sırada AÄa Han Görsel ArÅivi’nden çokça yararlandım. 2016 Mart ayında fotoÄraf sanatçısı dostların da yardımıyla mevcut mimari doku ve eserler yeniden fotoÄraflanarak güncel durumları gösterildi. Eldeki dokümanlardan yola çıkılarak ve mevcut eserlerin mimari çizimleri de göz önünde bulundurularak adaptasyonla yeniden çizimler üretildi. Kitabın kapaÄı ve bölüm illustrasyonları için gravür ve resim sanatçıları ile birlikte çalıÅıldı. KiÅisel arÅivimde yer alan bazı mimari çizimler de kitaba kondu⦠Ve sonuçta, Edirneâyi bir bütün olarak ortaya koymaya çalıÅtıÄımız bu kitap çıktı.â
Yazarın Ä°Tà Mimarlık Fakültesiânde birlikte eÄitim aldıÄı arkadaÅı Mimar-Yazar Hikmet Temel Akarsu ise kitap için kaleme aldıÄı âSunuÅâ yazısında Åunları söylüyor:
âNevnihal, üniversiteyi bitirdiÄimiz yılların ardından merkez metropollerde tutunmaya çabalayarak akademik hayatta yer etmeye; bu uÄurda ihtiraslı ve kurgulu mücadelelere girmeye ve orta sınıf tutkularıyla hareket etmeye deÄil; mesleÄin derinliklerine inebileceÄi bir baÅka kentte görev yapmaya karar vermiÅti. Trakya Ãniversitesiânde çalıÅmaya baÅladı ve on dört yıl bu kentte, Mimarlık Fakültesiânde akademisyen olarak görev yaptı. Edirneânin soÄuk kıŠgecelerinde, sobalı evlerde, köpek havlamalarının kampüs duvarlarında yankılandıÄı ıssız kampüslerde on dört yıl yalnız baÅına çalıÅarak, çabalayarak iÄne ile kuyu kazdı. Profesörlük ünvanını da bu kentte, Edirneâde kazandı. Ve bu güzelim kentte görev yaptıÄı sürece, Edirne hakkında ele aldıÄı konuları biriktirdi. Bir kitap bütünselliÄine ulaÅtırdı.
Sonunda ortaya çıkardıÄı almanak tutarlı, iÅlevsel ve deÄerli. Edirneânin baÄrında taÅıdıÄı deÄerleri somut ve özet olarak görmek, bir tarihsel/mimari envantere sahip olmak ve an ahatlarıyla uygarlıÄımızın bu deÄerli kentte bıraktıÄı tortuyu incelemek için güzel bir kaynak kitap hazırlamayı baÅardı. Dürüstçe itiraf etmek gerekirse; tevazu duygularıyla kaleme alınmıÅ, derinlikli akademik çalıÅmalara deÄil; ortalama tarih ve mimarlık bilgisine sahip olmak isteyen deÄerli toplum mensuplarına hitaben yazılmıÅ; iÅlevsel bilgilerle donatılmıŠbu güzel kitaba sunuÅ yazarken Osmanlı Payitahtı Edirne’yi bir kez daha özlediÄimi fark ettim.Â
Sizler bu mütevazi kitabı okuyunuz, bu güzel kenti gidiniz, görünüz, seviniz, sevdiriniz ve hikâyesini bir uygarlık meseli olsun diye herkeslere anlatınız…â
Kitapta Åehir, âEdirne Kent Merkeziâ, âEski DıŠBölgelerâ ve âKentiçi Yeni Bölgelerâdeki eski mahalleler, sokaklar ve konutlar gibi üç ana yerleÅim ve bina ölçeÄinde ele alınmıÅtır. Bu yerleÅim bölgelerindeki, tarih ve mimarlık açısından deÄer taÅıyan anıtsal eserler ve sivil mimarlık örnekleri sayıca fazla olduÄundan, sadece çok önemli olanlara, bilinenlere, yıkık olmayanlara ve restore edilenlere yer verilebilmiÅtir. Bu eserlerin çoÄunluÄu önemli külliyeler, camiler, medreseler, kervansaraylar, köprüler, sinagoglar, kiliseler, resmi binalar, hamamlar, çeÅmeler, türbeler, tarihi cadde, sokaklar ile ev ve konaklardan oluÅmaktadır.
Osmanlı Payitahtı Edirneâde, kentin mahallelerinin kısa tarihçeleri, mimari eserlerin yapım tarihleri, mimari karakteristikleri, geçirdikleri fiziksel ve iÅlevsel deÄiÅiklikler, sosyo-kültürel arka planları, estetik deÄerleri, mimari tasarım ve planlama birikimleri açısından bütüncül olarak sunulmaya çalıÅılıyor.
indir
Osmanlı Payitahtı Edirne & Mimari, Tarihi, Kültürel Kent Rehberi kitabını Pdf, Epub veya rar formatlarında indirebilirsiniz.
İndirme linkini görmek için lütfen sosyal medya paylaşımı yapın yada 80 saniye beklemelisiniz. Eğer beklemek istemiyorsanız yada indiremiyorsanız lütfen konuya yorum bırakın
Sanat Kitapları kategorisindeki diğer yayınları görmek için buraya tıklayınız.
Eğer Osmanlı Payitahtı Edirne & Mimari, Tarihi, Kültürel Kent Rehberi kitabını PDF, ePUB veya rar formatında indiremediyseniz lütfen konuya yorum bırakınız.